Jump to content


Slow Loading In? Download Issues? Click Here

Help Loading Issues Defragmentation Defragment Download Patch Support Bug Load Times

  • Please log in to reply
82 replies to this topic

Sovietdeath #1 Posted 13 February 2015 - 06:59 AM

    Major

  • WoTC Online Contributor
  • 15356 battles
  • 20,363
  • Member since:
    08-10-2013

Will be adding a Video to this in the coming days but wish to try putting this into words 1st.

Video Trying to Explain what I'm talking about.

For Slow Loading Into and out of Battle Issues:

(Note 25-30 seconds late is acceptable but anything more I'd try to fix)

 

Try This 1st since this is the less time intensive solution:

Defragmentation

Spoiler

 

 

If Problems persist or having a "Download Loop" issue:

 

Try this: (note: I do this before every update)

Clean Re-Installation

Spoiler

 

If you have problems only on your profile but none on another profile on the same console.

 

Redownload XBL Profile

Spoiler

 


Edited by Sovietdeath, 17 February 2015 - 07:30 PM.


BlewOffMyLegOff #2 Posted 13 February 2015 - 07:07 AM

    Major

  • Players
  • 16582 battles
  • 3,357
  • Member since:
    02-12-2014
Much appreciated :)

HRDROKN #3 Posted 13 February 2015 - 07:16 AM

    Sergeant

  • Players
  • 17426 battles
  • 105
  • Member since:
    02-26-2014

Son of a butchers dog.....  after defrag I actually spawned 20+ seconds early!   Previously I was anywhere from 40 seconds to 3+ minutes late....

 

Thanks!


Edited by HRDROKN, 13 February 2015 - 07:17 AM.


ExaminedGORE #4 Posted 13 February 2015 - 07:20 AM

    Major

  • Players
  • 3924 battles
  • 10,158
  • [SKREB]
  • Member since:
    09-14-2013
For me this problem was always solving by itself. I don't needed to do any kind of reinstal of files defrag. But now I see that defraging the files is quick solution, maybe I will try it.

                                                                            

 

                   Check out my DeviantArt. World of Tanks fanarts || Fractals || My childhood sketchs  : )  

      

       "I can't even be bothered to reply anymore the tinfoil hat is to thick to get through" ~ A dapper kiwi, 05 October 2015


HRDROKN #5 Posted 13 February 2015 - 07:41 AM

    Sergeant

  • Players
  • 17426 battles
  • 105
  • Member since:
    02-26-2014

View PostHRDROKN, on 12 February 2015 - 11:16 PM, said:

Son of a butchers dog.....  after defrag I actually spawned 20+ seconds early!   Previously I was anywhere from 40 seconds to 3+ minutes late....

 

Thanks!

 

And I've been early for the last four battles now!!!   And the music doesn't have that glitch.... too bad it didn't make the green bars go away!  LOL....

Edited by HRDROKN, 13 February 2015 - 07:43 AM.


RPGStylee #6 Posted 13 February 2015 - 07:45 AM

    Major

  • Players
  • 14782 battles
  • 13,632
  • Member since:
    05-12-2014
Had a game today where the whole of my team including myself loaded in almost a full minute late. You have a fix for that?

CHECK OUT MY YOUTUBE CHANNEL!

Please do it I have slow self-esteem you don't want to hurt my feels do you?

 

Head Kanonenjagdpanzer sales expert


GET STOMPEDxON #7 Posted 13 February 2015 - 08:51 AM

    Private

  • Players
  • 8299 battles
  • 8
  • Member since:
    03-21-2014

View PostHRDROKN, on 13 February 2015 - 08:16 AM, said:

Son of a butchers dog.....  after defrag I actually spawned 20+ seconds early!   Previously I was anywhere from 40 seconds to 3+ minutes late....

 

Thanks!

 

Yup tried the Defrag 6 times. It doesn't work for me. I'm still joining the game apx 25 seconds late on average. I have also tried clearing the cache on my hard drive and hasn't helped. It looks like they need to patch this rushed update.



Sovietdeath #8 Posted 13 February 2015 - 08:55 AM

    Major

  • WoTC Online Contributor
  • 15356 battles
  • 20,363
  • Member since:
    08-10-2013

View PostGET STOMPEDxON, on 13 February 2015 - 03:51 AM, said:

 

Yup tried the Defrag 6 times. It doesn't work for me. I'm still joining the game apx 25 seconds late on average. I have also tried clearing the cache on my hard drive and hasn't helped. It looks like they need to patch this rushed update.

 

25 seconds is fine, its the people that load in a min or more that need help



ipi10 #9 Posted 13 February 2015 - 09:40 AM

    Sergeant

  • Beta Tester
  • 5657 battles
  • 243
  • Member since:
    09-13-2013

This helped

 

Start World of Tanks 360 Edition then at the Select Server/News screen:

  • hold LB + RB + Y then press Start
  • After this you should see your system start managing files at the bottom of the screen
  • Let this run until it stops
  • Proceed to play the game as normal


Slim Sam Slam #10 Posted 13 February 2015 - 11:03 AM

    Corporal

  • Players
  • 22266 battles
  • 19
  • [GEZRS]
  • Member since:
    02-14-2014

View Postipi10, on 13 February 2015 - 04:40 AM, said:

This helped

 

Start World of Tanks 360 Edition then at the Select Server/News screen:

  • hold LB + RB + Y then press Start
  • After this you should see your system start managing files at the bottom of the screen
  • Let this run until it stops
  • Proceed to play the game as normal

 

Silly me, I was not having loading issues, but decided to do this anyway because it sounded like a good idea.  Defragging a hard drive is a good thing, right?  Well, after doing this my load times were MUCH WORSE... a full 60 seconds or more.  I did the "delete game - clear system cache" trick and the load times were back to normal.  Phew!  But doing the LB+RB+Y+Start thing when it wasn't needed made things worse for me.  By the way, it is not very clear when the defrag is complete.  The bouncing white dot stops and there is no "checking" message?  There needs to be a clear indicator (popup message) when the defrag is complete.

Sovietdeath #11 Posted 13 February 2015 - 11:22 AM

    Major

  • WoTC Online Contributor
  • 15356 battles
  • 20,363
  • Member since:
    08-10-2013

View PostSlim Sam Slam, on 13 February 2015 - 06:03 AM, said:

 

Silly me, I was not having loading issues, but decided to do this anyway because it sounded like a good idea.  Defragging a hard drive is a good thing, right?  Well, after doing this my load times were MUCH WORSE... a full 60 seconds or more.  I did the "delete game - clear system cache" trick and the load times were back to normal.  Phew!  But doing the LB+RB+Y+Start thing when it wasn't needed made things worse for me.  By the way, it is not very clear when the defrag is complete.  The bouncing white dot stops and there is no "checking" message?  There needs to be a clear indicator (popup message) when the defrag is complete.

 

This is why I put what is normal at the top of the screen no need to do unessasary file management if its all working



OrderedFaun05 #12 Posted 13 February 2015 - 12:16 PM

    Staff sergeant

  • Players
  • 23170 battles
  • 370
  • Member since:
    09-28-2014
Just played a game on Steppes where for about 10 secs I was the only player !

redshadowrider #13 Posted 13 February 2015 - 01:42 PM

    Major

  • Players
  • 37631 battles
  • 8,302
  • Member since:
    03-17-2014

I have had less lag since doing as Soviet has suggested...both clear cache 3 times and defrag.  It does improve the play quite a bit, but has not totally eliminated the lag.  I was playing my AT15 on Highway and it completely froze for 10 to 15 seconds.  My platoon mates said it looked like I had lagged out.  Then the tank jumped ahead about 200 feet and started again.  I see lag on certain maps as well.  So, I am going to delete the game and do a total reinstall.  Something I should have done to begin with.  

I am playing on a flash drive now and it does make a huge improvement.  However, all that said, there is something fundamentally wrong with the game when this needs to be done often.  To me, it seems WG is treating the symptoms, not the disease.  Time to get this fixed long term.


I'm just saying.....

dcr66 #14 Posted 13 February 2015 - 02:20 PM

    Major

  • Supertest - Xbox One
  • 25315 battles
  • 3,379
  • [ONE]
  • Member since:
    02-04-2014
Install the game on a USB stick is another way. Once I did that back in late spring, no more late loading.

Senior .NET Developer / Team Lead by day. Computer/Console gamer with 30+ yrs of experience by night. WW2 guru for 35+ years. 

 

[ONE]dcr66 in World of Warships. Same clan name and user name as I have in Xbox.


Metalrodent #15 Posted 13 February 2015 - 02:28 PM

    Major

  • Players
  • 10186 battles
  • 14,432
  • [KMD]
  • Member since:
    02-12-2014

Yeah it was horribly slow loading last night, re-downloaded it this morning and immediately defragged and it seems to be working fine now.


<a data-cke-saved-href='http://i.imgur.com/sCeAbYa.gif' href='http://i.imgur.com/sCeAbYa.gif' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/sCeAbYa.gif</a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s...sCeAbYa.gif</a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s...bYa.gif</a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s...gif</a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'><a href='http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>' class='bbc_url' title='External link' rel='external'>http://i.imgur.com/s.../a></a></a></a></a>

There’s a mask upon my face
I can’t live without
So you won’t recognize me
When I am in the crowd


Bling Bedazzled #16 Posted 13 February 2015 - 03:02 PM

    First lieutenant

  • Players
  • 29899 battles
  • 857
  • Member since:
    10-11-2014

View Postdcr66, on 13 February 2015 - 02:20 PM, said:

Install the game on a USB stick is another way. Once I did that back in late spring, no more late loading.

 

I will confirm this solution. When 1.8 came out - my platoon mate started loading into a game 2 minutes late. Tried defrag with no improvement. Went out and bough Sandisk Ultra 16GB (not a cheap brand/model), moved the game over - no longer any problems.

 

I suggested this specific flash drive based on my own experience - regular flash drives have very low write speed (4 mb/s or so) and are *very* slow when downloading an update - from personal experience expect 1.5 up to 2 hours vs same update taking 20 minutes if hard disk is used. Sandisk Ultra brand has 40MB write speed, which improves update speed by a lot.

 

Hope this helps.

 

P.S: Better yet, Sandisk Extreme, rather than Sandisk Ultra. 


Edited by Bling Laden, 13 February 2015 - 03:13 PM.


ZANDOR2955 #17 Posted 13 February 2015 - 03:02 PM

    Corporal

  • Players
  • 8734 battles
  • 24
  • [246TH]
  • Member since:
    07-20-2014
I was also having a very slow load time last night , I will try the defrag today. Thanks

redshadowrider #18 Posted 13 February 2015 - 03:20 PM

    Major

  • Players
  • 37631 battles
  • 8,302
  • Member since:
    03-17-2014

View Postredshadowrider, on 13 February 2015 - 07:42 AM, said:

I have had less lag since doing as Soviet has suggested...both clear cache 3 times and defrag.  It does improve the play quite a bit, but has not totally eliminated the lag.  I was playing my AT15 on Highway and it completely froze for 10 to 15 seconds.  My platoon mates said it looked like I had lagged out.  Then the tank jumped ahead about 200 feet and started again.  I see lag on certain maps as well.  So, I am going to delete the game and do a total reinstall.  Something I should have done to begin with.  

I am playing on a flash drive now and it does make a huge improvement.  However, all that said, there is something fundamentally wrong with the game when this needs to be done often.  To me, it seems WG is treating the symptoms, not the disease.  Time to get this fixed long term.

Beat ya...:)

 

Here is the drive that I use... works great and has the write speed necessary.

http://www.amazon.co...0?ie=UTF8&psc=1


Edited by redshadowrider, 13 February 2015 - 03:24 PM.

I'm just saying.....

dcr66 #19 Posted 13 February 2015 - 03:32 PM

    Major

  • Supertest - Xbox One
  • 25315 battles
  • 3,379
  • [ONE]
  • Member since:
    02-04-2014

View PostBling Laden, on 13 February 2015 - 10:02 AM, said:

 

I will confirm this solution. When 1.8 came out - my platoon mate started loading into a game 2 minutes late. Tried defrag with no improvement. Went out and bough Sandisk Ultra 16GB (not a cheap brand/model), moved the game over - no longer any problems.

 

I suggested this specific flash drive based on my own experience - regular flash drives have very low write speed (4 mb/s or so) and are *very* slow when downloading an update - from personal experience expect 1.5 up to 2 hours vs same update taking 20 minutes if hard disk is used. Sandisk Ultra brand has 40MB write speed, which improves update speed by a lot.

 

Hope this helps.

 

P.S: Better yet, Sandisk Extreme, rather than Sandisk Ultra. 

 

Thank you for backing me up on this claim. For me is Kingston Data Traveller DT101 G2. I started with the 16GB but use a 32GB now. 

 

No sure about the latest Xbox 360 but the older ones (slim + fat) do not support anything beyond USB 2.0 so don't waste your money.


Senior .NET Developer / Team Lead by day. Computer/Console gamer with 30+ yrs of experience by night. WW2 guru for 35+ years. 

 

[ONE]dcr66 in World of Warships. Same clan name and user name as I have in Xbox.


SoloTanker1970 #20 Posted 13 February 2015 - 03:34 PM

    Corporal

  • Players
  • 32379 battles
  • 54
  • Member since:
    04-19-2014
I had this problem for over 1000 games , loading in late, game freezing, getting booted from server.WG helped me alot between them and comcast it ended up being a bad hard drive. Last night was loading over a min late every time had to reload the game on my new hard drive I just bought for this game. Now everythig is good again point is if you have an old xbox like mine the external gray hard drives do go bad.





Also tagged with Help, Loading, Issues, Defragmentation, Defragment, Download, Patch, Support, Bug, Load Times

1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users